söndag 30 november 2014

Lagermask i photoshop

I den här uppgiften skulle vi jobba med en photoshop, jag fann det väldigt svårt att komma på hur jag ville uttrycka mig eftersom jag känt mig väldigt låst i uppgiften. Uppdraget var att jobba i lagermask och klistra in flera händelser i samma bild. Efter flertal försök kom jag fram till att jag ville få fram en känsla humörtillstånd som man kan befinna sig i. Jag tänker dock visa hela min process genom att visa de två tidigare bilderna som jag även har gjort. 

Bild nummer ett

Den första bilden var på mig när jag ligger i min säng, tanken här var sovställningar och eventuellt partnerskap som man på sätt och vis har med sig själv. Men jag kände mig inte nöjd, utan jag fortsatte experimentera fram nästa bild. 

Bild nummer två

Med denna bild ville jag mest få fram en obehaglig känsla av döden, men även här kände jag att jag misslyckades, bilden blev på tok för rörigt än hur den såg ut i mitt huvud. Vilket som var synd eftersom det tog väldigt lång tid att pilla ihop alla bilder. Nu när jag ändå har lärt mig såpass mycket av mina misstag ville jag göra något som visar sinnestillstånd, kanske för att det ligger mig själv närmast och är lättast att greppa. 

Bild nummer tre - min sista bild 


I den här bilden vill jag få känslan av vardag. Letande, påsättning av kläder, lugn, ångest och saker som är lite lustiga. 

Jag fotar med ett vidvinkel objektiv, 10-22 mm. 200 Iso, 1/3 sekund och 6,4 bländare. Jag fotar med självutlösare. Jag hade fotat med en större bländare om jag haft bättre tillgång till ljus. Trotts att bländaren inte är särskilt stor blir människorna i bilden ändå inte ur skärpa vilket jag är väldigt nöjd med. 

I photoshop
Efter att ha gjort photoshop processen ett antal gånger innan kände jag mig väldigt van och visste vad som behövde göras för att få det snyggt. Jag använde en bild som bakgrund, lade därefter in bild för bild, sänkte opasiteten och suddade ut allt förutom personen och dess skugga i en lagermask som jag lagt på varje bilds lager. Eftersom jag har många ljuskällor i bilden var det viktigt att se till så att jag inte suddade ut någon viktig skugga. Jag har faktiskt, 5 stycken ljuskällor i bilden. Två fönster och tre lampor som måste respekteras för att få ut det snyggaste av bilden. Jag ändrade nivåerna en aning för att ljusa upp bilden annars har jag inga filter på bilden. 

Det jag gillar mest med den här bilden är ljusets värme och kyla, det är väldigt tydligt att fönsterljuset är kallt, lika kallt som det ser ut att vara där ute och ljuset från lamporna är varmt och murrigt. Det ger olika känslor till personerna i bilden tycker jag. Jag skulle dock vilja mörka fönstrerna på något sätt så det yttre in ser så ljust och färglöst ut. Till exempel så syns knappt det röda staket utanför, det har bytt form till en gråskala. Men samtidigt kan det nog vara svårt att fixa om man inte vill ha hela rummet kolsvart. Jag får ha det i take till nästa bild. 

3 kommentarer:

  1. Inte lätt att hantera exponeringen eftersom ljuset kommer från så många olika håll och att det växlar mellan varmt och kallt. Du är bra på att beskriva processen och som jag förstår så har du lärt dig hantera redigeringen bättre och bättre ju fler försök du har gjort.

    SvaraRadera
  2. Din värdering av Fredricas montage känns rätt. Du ger positiv kritik utan att ta i för mycket och beröm för både fotografering och redigering.

    SvaraRadera
  3. Jag gillar att du beskrivit hur du tänkte att bilden skulle se ut samt vad du gillade/ inte gillade med varje bild. Man ser att du lärt dig mer och mer för varje gång du gjort processen i Photoshop, precis som du skrev. Personerna i den sista bilden har alla en egen lampa eller något annat som lyser upp dem och sätter dem i fokus, men jag tycker att du hanterat det bra med tanke på att alla bilderna hade samma inställning på kameran och då borde personerna ha blivit under- eller överexponerade men som jag ser det har de påverkats ytterst lite, just på grund av det som lyser upp dem. Förstod man vad jag menade med den meningen?

    SvaraRadera