måndag 3 november 2014

Analogtfoto och framkallnig


Vi har fått testa att fotografera med en gammal haselbladskamera. Nedanför kommer resultatet av min bild.

Jag börjar att beskriva processen i studion. Ljus och kamera var i stort sätt uppriggat. Vi fick dock ställa in ljuset själv med en ljusmätare som placerades framför ansiktet samtidigt som en viss mängd ljus strålades mot personen. Då fick vi upp en siffra som (om jag inte minns helt fel) var 11. Då ställde vi in blendar ljuset på 11. Lamporna var uppsatta så det kom ljus bakifrån/uppifrån, framifrån från båda sidorna. Med andra ord, tre lampor var uppkopplade, varav två var blixt. Den ena blixten var lätt och den andra var stark. Lampan bakifrån skulle ge en svag aning av motljus på det övre håret för att lätta upp.

När det sedan kom till att fotografera var det viktigt att tänka på hur modellen skulle sitta för att få så jämt och fint ljus på ansiktet som möjligt. Personen skulle rikta sitt ansikte mot ljuset för att det starkaste ljuset skulle hamna där och på så sätt skulle ansiktet framträda utan skuggor och dylikt. Eftersom det är ett porträtt är det viktigt att hålla fokus på ögonen så mycket som möjligt, vilket inte var svårt eftersom bländaren var relativt stor. 

Framkallning av film 

Att framkalla bilderna var en mycket större process än vad jag kunde tänka mig. Vi fick först gå in i ett kolsvart rum, ta med utrustningen som syns på bilden nedan och vår filmrulle. Till en början rullade vi upp filmen på den vita rullen som syns på bilden nedan. Därefter lade vi ner den vita rullen i den svarta burken, satte på lock och gick ut för att hälla på vätska. Vi började med att hälla på 20°c vatten på filmen. För att filmen skulle ta åt sig nästa vätska lättare än om filmen inte var blöt. Därefter hällde vi i filmframkallarvätska  + vatten som var tvunget att vara 20 °c och centrifugerade långsamt rullen så att vätskan skulle hamna överallt på filmen. Framkallningsvätskan hälldes sedan ut i en hink eftersom den redan var använd och kunde inte användas igen. Det är väldigt viktigt att hantera alla vätskor på rätt sätt så att det inte kommer ut i avloppet.  Stoppbad var nästa element - för att stoppa framkallningen av filmen, denna vätska kunde återanvändas efter badet och hälldes tillbaka för att användas fler gånger. Därefter var det ett fixateringsbad som skulle göra att filmen kunde vara ute i dagsljus utan att bli förstörd. Innan vi hällde i fixateringen var vi tvungna att testa på en provbit hur länge badet skulle vara på filmen. Då doppade vi en annan bit film och efter 6 min kollade vi om den biten var genomskinlig. Jag tänker, ifall provbiten inte blir genomskinlig kanske filmen inte blir helt tålig ljus och det kan såklart vara ett problem när man ska ta ut filmen i dagsljuset, därför bör man vara nogrann när man tar tid på hur länge fixateringen ska vara i.   Även fixateringen kunde användas igen. Eftersom dessa vätskor är dåliga för miljön är det viktigt att tänka på hanteringen av dem och att inga åker ut i avloppet. Utan hanteras på rätt sätt. När hela processen var klar skulle filmen bada i vatten en sista gång, 30 min och ca 20°c. Därefter tog vi ut filmen och hängde upp den i ett torkrum. 
(Bild tagen från google)

Framkallning av bilderna

Vi började med att göra en kontaktkopia av våra bilder. Det gick ut på att vi tog vår film och lade på ett fotopapper med en glasskiva över. Därefter tände vi lyset i några sek. Att framkalla foton  är nästintill likadan som att framkalla film, det som skiljer dem åt är att man inte har ett vattenbad innan själva framkallningsprocessen och att man har två fixateringsbad. Sen är även tiderna lite annorlunda, men det är samma typ av vätska man använder och i samma ordning. Nedan syns vår kontaktkopiering. Mina bilder är åt vänster. 

Testremsa

Jag valde den här bilden att fortsätta arbeta med eftersom den framhäver Davids säljarsida. Nedan ser man min testremsa där jag kollar hur lång tid jag ska ha på bilden. Bilden är tagen i 22 ljusstyrka och under 50 sekunder fast med en pappskiva över så att man ska se vilken tid man vill ha på den stora bilden. Jag valde att arbeta i 40 sekunder istället för 50 sekunder eftersom det skulle bli för mörkt. 


Slutresultatsbild

Här är bilden framkallad i 22 ljusstyrka och tid 40 sekunder. Jag har använt 2 filter, ett filter som mjukar upp bilden och en som förstärker kontrasten. Jag har även använt en liten rund grej som är till för att ljusa upp ställen på bilden, genom att röra den framför bilden är lampan är på. När jag använde det mjuka filtret förde jag runt den lilla grejen runt allt utom ansiktet, eftersom jag inte ville ha så stora kontraster i ansiktet men på resten av kroppen. När jag använde filtret med hög kontrast rörde jag den lilla grejen över ansiktet för att inte ljuset skulle öka kontrasten på ansiktet. Ljuset gör att bilden blir mörkare, genom att föra den lilla grejen över vissa ställen på personen blir det mindre ljus där och alltså, ljusare. 
När allt var klart lade jag bilden i samma framkallningsprocess som jag beskrev ovanför. 2 minuter i varje bad och sedan torkning. 

(Den lilla grejen = något jag inte kom ihåg vad det hette men jag hoppas du förstår vad jag menar.) 


Jag är väldigt nöjd med resultatet, bilden i sig och framkalningsprocessen gick oväntat bra för att vara första gången. Dock borde jag tagit en längre tid, kanske 45 sekunder i stället för 40 sekunder, för att få fram mer svärta i bilden. Jag skulle också valt att ha en större bländare om jag fotat idag för att få skärpa över händerna. Eftersom bilden har känslan av att vara en säljarbild skulle det vara fint ifall föremålet och framförallt händerna inte var så suddiga. Men jag är väldigt nöjd ändå. 

1 kommentar:

  1. Kul ide att låta modellen hålla i ett föremål för att berätta något mer om sig själv.
    Dina bilder ser välkomponerade ut och är rätt exponerade. Du beskriver processen utförligt men har glömt bort att det heter pjatt (den lilla grejen). Om filmen blir felfixerad så kan man göra om det, den är inte förstörd på ngt sätt men det går inte att kopiera fram bra bilder från en ofixerad film. Du har fått fram en bra kopia genom att arbeta igen i mörkrummet.
    Bra jobbat.

    SvaraRadera